דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


החשיבות של תוספי תזונה לפריון הגבר 

מאת    [ 15/11/2010 ]

מילים במאמר: 1323   [ נצפה 4242 פעמים ]

לא מצליחים להרות? אתם לא לבד.

רוב הזוגות המנסים להביא ילד לעולם ינסו לעשות זאת במשך תקופה ארוכה עד שיגיעו להצלחה. הסטטיסטיקה אומרת שהסיכוי להרות הוא כ-20% בכל מחזור. כרבע מהזוגות הנחשבים כפוריים לא מצליחים כלל להרות, רבע יצליחו בכך בשנה הראשונה לניסיונותיהם ושלושה מתוך חמישה זוגות ישקיעו כחצי שנה בניסיונות להרות.

הסיבות לקשיים בהפריה נעוצות במספר רב של גורמים. מסיבות היסטוריות בתפישת העולם נהוג לשייך את בעיית הפוריות לאישה (ראו סיפורם של אברהם ושרה) והיא זו הראשונה שבד"כ תתחיל בבדיקות. אולם, מקורות בעיות הפוריות מתחלקים באופן שווה בין האישה לגבר, כאשר 40% מקורם באישה, 40% מבעיות הפוריות מקורם בגבר והשאר משילוב של השניים.  

באופן טבעי, יש לצפות שפתרון בעיית הפוריות יתמקד בשיפור איכות הזרע, אולם רוב טיפולי הפוריות כיום מתמקדים באישה, כאשר מנסים להפרותה למרות איכות הזרע הירודה, וזאת בשילוב של טיפולים הורמונאליים, הזרעות, הפריה חוץ-גופית ועוד.

אצל הגבר בעיית הפוריות יכולה לנבוע מגורמים שונים כגון בעיות פריון תורשתיות, מחלות, שימוש בתרופות, בעיות הורמונאליות, חשיפה לרעלים וקרינה, שינויים הקשורים בגיל ועוד. במקרים רבים בעיית הפוריות תבוא לידי ביטוי באיכות הזרע של הגבר.  

הכל מתחיל בזרע

איכות הזרע נקבעת על פי כמה מדדים, ביניהם – כמות הזירמה, ריכוז הזרעונים, שילוב של שניהם, כושר תנועה של הזרעונים ויכולתם לחדור אל הביצית.

תהליך יצירת הזרע אורך כ-3 חודשים במהלכם מתקיימים אינספור שלבים. שיפור התנאים בשלבי יצירת הזרע מביא באופן ישיר לעליה בכמות, ריכוז, תנועתיות, מורפולוגיה (מבנה), ואירגון החומר הגנטי (כרומטין).

מחקרים רבים מצאו קשר ישיר בין תזונה ואורח חיים בריא לפוריותו של הגבר. תהליך יצור הזרע הוא ארוך ומורכב ודורש "סביבת עבודה" מתאימה. אורח החיים של גברים רבים פוגע ב"סביבת העבודה" הטבעית ליצור תאי הזרע, כאשר חלק מהגורמים לכך הם עישון, חוסר פעילות גופנית, בעיות פיזיולוגיות ותזונה לקויה.

האחראים העיקריים לפגיעת ביצור תאי הזרע הם רדיקליים חופשיים אשר פוגעים בתאים ובייצורם.

אפשר לתקן את תהליך ייצור הזרע

חומרים נוגדי חימצון שמקורם בויטמינים, חומצות אמינו ומינרלים הם אלה שנלחמים ברדיקלים החופשיים ומאפשרים יצור תאי זרע תקינים. הדבר בא לידי ביטוי בריכוז תאי הזרע, בתנועתיות שלהם וביכולתם להגיע לביצית ולהפרותה.          

המרכיבים הבאים נמצאו במחקרים קליניים כחיוניים ליצור תאי זרע תקינים:  

ויטמין A: בגברים בעלי ספירת זרע נמוכה נמצא ריכוז נמוך מהרגיל של ויטמין A. ויטמין זה משחק תפקיד חשוב בתהליך בנית התאים ובייצוב דופן התא. ויטמין A מגביר את יצור תאי הזרע, משמש כאנטי-אוקסידנט ועוזר למערכת החיסון להילחם בזיהומים. מחסור בויטמין A מפחית את כמות הזרע, פוגע באיכותו ומביא ליצירת תאי זרע פגומים.
המקור הטבעי לויטמין A הוא בטא-קרוטן אשר הופך לויטמין A זמין לגוף כמה שעות לאחר האוכל. מזונות המכילים כמות גדולה של בטא-קרוטן הם אצות ים, פירות וירקות צהובים כגון גזר, דלעת תפוז, משמש ועוד.
קליטת בטא-קרוטן והפיכתו לויטמין A דורשת שילוב של תזונה נכונה המכילה מקורות לבטא-קרוטן ומרכיבים נוספים כגון שמנים רווים. צריכת שמנים בלתי רווים, פעילות לא תקינה של בלוטת התריס, או מחסור בויטמינים אחרים, עלולים למנוע מבטא-קרוטן להפוך לויטמין A.
מומלץ ליטול ויטמין A בשילוב עם ויטמין E, ויטמין C, אבץ ומזונות המכילים שמנים רווים.

ויטמין B6: התפקיד העיקרי של ויטמין B6 הוא כקואנזים, יש לו תפקיד חשוב בחילוף החומרים של החלבונים, הפחמימות והשומנים. כמו כן נדרש הויטמין למטבוליזם של האבץ והמגנזיום שגם הם חיוניים לתהליך יצירת תאי הזרע.
מקורות לויטמין B6 הם תפוחי אדמה, בננות, קטניות, עוף, שמרי בירה, זרעי חמניות ועוד. נטילת תרופות מסוימות ועישון גורמים לאי ספיגה של ויטמין זה בגוף וכתוצאה מכך למחסור במינרלים חשובים כמו אבץ ומגנזיום.

ויטמין B12: ויטמין זה נדרש לצורך סינטזה של DNA ו-RNA כחלק מתהליך יצירת תאי הזרע. רמות נמוכות של ויטמין B12 גורמות לירידה ביצור תאי הזרע, פגיעה בכמות ובתנועתיות של תאי הזרע.
המקורות לויטמין B12 הם בשר, דגים, מוצרי חלב וביצים.
ספיגת ויטמין B12 דורשת הימצאות ויטמין B6 וסידן, ונפגעת מצריכת אלכוהול ומעישון.

ויטמין C: נדרש לצורך יצור תקין של תאי זרע. משמש כאנטי אוקסידנט אשר נלחם בנזקים הנגרמים מרדיקלים חופשיים. מחקרים מראים שמחסור בויטמין C גורם למומי לידה. נטילת ויטמין C הוכחה כתורמת להתנזלות הזרע וכטיפול בבעיית אגלוטינציות בין תאי הזרע. ויטמין C נחוץ לספיגה של ברזל וחומצה פולית, שניהם חיוניים בתהליך יצירת תאי הזרע.
המקורות לויטמין C הם פירות הדר, קיווי, גויאבות תותים, פלפל אדום, דובדבנים ועוד.

ויטמין E: ויטמין זה הוא אנטי אוקסידנט חזק וחיוני למנגנון נשימת התאים. מחקרים שנעשו על בע"ח הוכיחו שמחסור בויטמין E הוא גורם ישיר לחוסר פוריות. לויטמין E תפקיד חשוב ביכולתם של תאי הזרע לחדור אל הביצית. מחסור בויטמין E בא לידי ביטוי בקושי ביצור חומצות אמיניות, אי ספיגת ברזל וכן בהקטנת רקמת האשך. ויטמין E עוזר לספיגת ויטמין A וסלניום. החיוניים לתהליך יצירת הזרע. המקורות לויטמין E הם חיטה, שעורה, אורז, עלים ירוקים, שמן חמניות, שקדים, אגוזי פקאן ועוד.

חומצה פולית: מרכיב חיוני בתהליך יצור התאים בכלל והזרע בפרט ומשפיע באופן ישיר על כמות הזרעונים, התנועתיות והמורפולוגיה שלהם. פעילות החומצה הפולית וספיגתה דורשות שילוב של ויטמין C, ויטמין B6 וויטמין B12. המקורות לחומצה פולית הם בשר, אספרגוס, ברוקולי, פרי הדר, נבט חיטה, שעורה, קטניות, ביצים, שעועית ועוד.

סלניום: אנטי אוקסידנט אשר משחק תפקיד חשוב בתפקוד מערכת החיסון. מחקרים רבים מראים את יכולתו במניעת סוגים רבים של סרטן ובהפחתת שיעור התמותה מסרטן. מחסור בסלניום גורם לחוסר פוריות. הסלניום נדרש לצורך בנייה נכונה של תאי הזרע וכן משפיע על כמות הזרע המיוצר. הסלניום מגן על ויטמין E מפני חמצון ומאפשר לו להיספג ולתרום את חלקו ביצור הזרע.
המקורות לסלניום הם אגוזי ברזיל, דגי טונה והרינג, דגנים מלאים, שומשום, מוצרי חלב, ביצים ועוד.

 אבץ: אבץ הוא המינרל החשוב ביותר בתהליך יצירת הזרע. האבץ לוקח תפקיד בתהליך חלוקת התאים ונחוץ ליצירת תאי זרע בריאים. האבץ נדרש למטבוליזם של הטסטוסטרון. הוכח שנטילת אבץ משפרת את כמות, איכות ותנועתיות הזרע. בכל שפיכה מאבד הגבר כ-5 מ"ג של אבץ. עישון, שתיית אלכוהול ונטילת כמות לא מבוקרת של ברזל וחומצה פולית יכולים לפגוע בספיגת האבץ בגוף. ויטמין C וויטמין B6 משפרים את ספיגת האבץ. האבץ משפר את קליטת ויטמין A שגם לו תפקיד חשוב ביצירת תאי הזרע. המקורות לאבץ הם בשר רזה, דגים ופירות ים, דלעת, זרעי חמניות, שומשום ועוד.

ארגינין: חומצת אמינו החיונית בתהליך שיכפול התאים וביצירת הזרע. חלק ניכר מנוזל הזרע הוא בעצם ארגינין. נמצא שארגינין תורם רבות לתפקודו המיני של הגבר ואף הוכתר כ"ויאגרה טבעית". המקורות לארגינין הם מזונות עשירים בחלבונים כגון בשר, דגים, ביצים, מוצרי חלב, עדשים, אגוזים, זרעי דלעת, זרעי חמניות ועוד.

ציסטאין: חומצת אמינו נוגדת חמצון המשמשת להשמדת רדיקלים חופשיים וסילוק רעלים מן הגוף. חומצה אמינית זו ידועה ביכולתה לטפל בהשפעות השליליות של שתיית אלכוהול. הציסטאין גם עוזרת בבניית חלבון הקרטין החיוני ליצירת תאים כגון תאי עור, תאי שיער ותאי זרע.הציסטאין מסייעת להגנה על החומר הגנטי של תאי הזרע בשיתוף פעולה עם האבץ ותורמת לתנועתיות תאי הזרע. המקורות לציסטאין הם עוף, בשר, ביצים, מוצרי חלב, שום, בצל, ברוקולי ועוד.

אינוזיטול: ידוע גם כויטמין B8. חיוני בבניית דופן התאים ובהעברת שומן בגוף. נמצא שאינוזיטול תורם להרגעת מתחים, משפר את איכות השינה ויכול אף לעזור במצבי דיכאון. אינוזיטול חיוני לייצור תאי זרע תקינים. המקורות לאינוזיטול הם שעועית, אגוזים, פרי הדר, ועוד.

פעילותם המשולבת של מרכיבים אלו חיונית ביותר בתהליך יצור הזרע והבשלתו.

קיימים היום כמה מוצרים המשלבים ומאזנים את כל המרכיבים המוזכרים לעיל ומאפשרים באופן פשוט לשפר את כמות ואיכות הזרע. אחד המוצרים נקרא Vitamale ומומלץ ביותר על ידי אורולוגים ומומחים לפריון.

גיל.


צוות Vitamale


 




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב